Παρακαλώ περιμένετε...
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Ηuman Papilloma Virus), είναι γνωστός ως HPV.
Η μόλυνση από τον HPV είναι σήμερα το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Υπολογίζεται, ότι η πιθανότητα ενός (σεξουαλικά ενεργού) ατόμου να μολυνθεί από τον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών είναι περίπου 80-90%.Η χρήση προφυλακτικού όμως περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης κατά 70%.
Μετά τη μόλυνση, είναι πιθανό να ακολουθήσει λοίμωξη και εμφάνιση αλλοιώσεων.
Σε περίπτωση που η άμυνα του οργανισμού μας υστερεί, ο HPV αρχίζει και πολλαπλασιάζεται μέσα στα κύτταρά μας προκαλώντας αλλοιώσεις.
Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV.Από αυτούς περίπου 30 μολύνουν τα επιθήλια του δέρματος και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος και της περιοχής του πρωκτού και είναι γνωστοί ως γεννητικοί τύποι.
Οι γεννητικοί τύποι του HPV χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: χαμηλού και υψηλού κινδύνου.
Οι τύποι χαμηλού κινδύνου ονομάζονται έτσι επειδή προκαλούν κατά κανόνα καλοήθεις αλλοιώσεις όπως τα κονδυλώματα.
Η ομάδα υψηλού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Χρειάζονται πολλά χρόνια (συνήθως 10-30) μετά τη μόλυνση για να δημιουργηθεί διηθητικός καρκίνος. Το ευτύχημα είναι ότι εμφανίζονται πρώτα προκαρκινικές αλλοιώσεις (CIN-2, 3 ή HSIL), οι οποίες είναι ανιχνεύσιμες με τα μέσα που διαθέτουμε (τεστ Παπανικολάου, αναζήτηση του HPV-DNA με μοριακές τεχνικές, κολποσκόπηση και βιοψία) και όταν εντοπιστούν,αφαιρούνται.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι τόσο σημαντικό,όσο και αναγκαίο, κάθε γυναίκα να μην παραλείπει τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.